Kratom, jeho účinky a dávkování: jak k této látce přistupovat?

1024px-Kratom_tree (1)

V tomto článku najdete na vše, co vás o kratomu zajímá: jaké má účinky, jak se liší jeho odrůdy, zda se jeho užívání pojí s riziky a jestli je jeho prodej vůbec legální.

 

Obsah článku:

 

Co je kratom a jaké má účinky?

Kratom, známý také pod vědeckým názvem Mitragyna speciosa, je neopadavý tropický strom z jihovýchodní Asie (výrazem kratom – กระท่อม – se tato rostlina označuje v thajštině). Kratomem se dnes ale rozumí především substance, které se vyrábí ze sušených listů rostliny: prášek, jež se ve své domovině  – v Indonésii, Malajsii, Thajsku a dalších zemích – využívá jako prostředek pro stimulaci a ke zmírnění bolesti.

Konkrétní účinek se liší podle dávky a užitého typu kratomu. Různé odrůdy obsahují různý poměr účinných látek v různém poměru. Hlavními účinnými složkami jsou mitraginyn a od něj odvozený 7-hydromitraginyn (7-HMG). Tyto alkaloidy se váží na opioidní, dopaminové a serotoninové receptory v mozku, míše a dalších orgánech [1–4], přičemž 7-HMG se váže násobně silněji než mitraginyn a jeho efekt je proto vyšší [5].

Kratom obsahuje i řadu dalších alkaloidů, které se ve svém působení vzájemně podporují (jde o tzv. synergický efekt, který můžeme pozorovat i u full-spectrum CBD produktů).

Mitragynine.svg

Chemická struktura mitraginynu. Zdroj: wikipedia.org

 

Potlačení bolesti

Mezi hlavní účinek obou látek patří především jejich schopnost potlačovat bolest. Podle studie z roku 2004 vykazuje 7-hydroxymitragynin až 40krát vyšší analgetickou účinnost než mitragynin a desetkrát vyšší účinnost než morfin. K podobným výsledkům dospěla i řada novějších studií [6–8].

Kratom vykazuje potenciál:

  • potlačit chronickou bolest spojenou s artritidou a namoženými svaly,
  • potlačit neuropatickou bolest způsobenou poškozením nervového systému, např. při cukrovce nebo fibromyalgii [9],
  • zvýšit schopnost tolerovat bolest (dle studie provedené na lidských dobrovolnících) [10].

Jedním z předpokládaných mechanismů působení je potlačení zánětu a podpora opravy poškozených tkání [11, 12]. (Podrobně se problematice bolestivosti věnujeme v článku o léčbě bolesti s CBD.)

 

Potlačení depresí a úzkostí

Častým důvodem, proč se lidé k užívání kratomu obracejí, je nadměrný stres, který může vyústit v úzkostné stavy a deprese. Podle nedávných vědeckých studií se účinné látky kratomu váží na stejné receptory jako řada antidepresivních a antipsychotických léčiv [1]. A podle některých uživatelů kratom od úzkostných a depresivních stavů skutečně pomáhá [13]. Na druhou stranu existují studie, které přínos kratomu v této oblasti rozporují [14].

Výzkum antidepresivních a antipsychotických účinků je ovšem stále na začátku, proto je potřeba přistupovat ke kratomu s velkou obezřetností.

 

Pomoc při odvykací léčbě

Někteří lidé užívají kratom při odvykací sebeléčbě od opiátů. Podle nedávné studie 90 % těchto uživatelů uvedlo, že jim kratom pomáhá zmírnit bolest, potlačit úzkosti a lépe zvládat abstinenční příznaky [15]. Pro některé z respondentů ale byly vedlejší účinky kratomu natolik nepříjemné, že s jeho užíváním přestali [16, 17].

 

Jaký druh kratomu vybrat?

Kratom dělíme – podle barvy žilek na listech – na tři hlavní typy: bílý, zelený a červený. Dalším zpracováním bílého kratomu vzniká ještě žlutý a zlatý kratom.

Barvu žilek určuje stáří listu při sklizni; podle stáří listů se liší také obsah mitraginynu a 7-hydroxymitragininu, a tím pádem i účinky jednotlivých odrůd kratomu. Výsledné množství účinných látek a efekt substance ale ovlivňuje i odrůda rostliny, její stáří a region, ve kterém se pěstuje.

U jednotlivých odrůd uvádíme také efekty, které na sobě jejich uživatelé pozorují. Nejedná se o lékařské doporučení – užívání kratomu je pouze na vlastní riziko. Důkladně se seznamte s vedlejšími účinky!

 

Bílý kratom a jeho účinky

Bílý kratom se vyrábí z mladých lístků se zelenkavými až bílými žilkami. Po usušení vzniká světle zelený prášek svěží vůně a velmi jemné textury, který se užívá pro podporu soustředění. Je známý pro své energizující účinky – ze všech typů kratomu má totiž nejvyšší obsah mitraginynu.

Podle subjektivních pocitů uživatelů vyniká odrůda Pure White silnými stimulačními účinky a poskytuje zvýšenou energii a vitalitu.

ESHOP_PURE_WHITE 

Kratom Pure White (od 50 g) Hemps

Skvěle rozpustný nanoprášek v uzavíratelném neprodyšném balení. Garance min. 1 % mitragyninu. Bez hořké příchuti.

PROHLÉDNOUT

 

Odrůda Super White je výjimečná svou silnou stimulací a povzbuzujícími účinky. Uživatelé mohou očekávat zvýšenou bdělost a energii, společně s lepší náladou a pocitem euforie.

ESHOP_SUPER_WHITE

Kratom Super White (od 50 g) Hemps

Skvěle rozpustný nanoprášek v uzavíratelném neprodyšném balení. Garance min. 1 % mitragyninu. Bez hořké příchuti.

PROHLÉDNOUT

 

Zelený kratom a jeho účinky

Zdrojem zeleného kratomu jsou listy z dospělých stromů. Typická je pro ně sytě zelené žilkování. Aroma a textura zeleného kratomu jsou o něco hrubší než u bílého, ale jemnější než v případě červeného kratomu.

Mezi udávané účinky zeleného kratomu patří úleva od bolesti a lehká stimulace (menší než u bílé varianty).

Varianta Pure Green poskytuje uživatelům mírnou stimulaci a zvýšení energie. Je známý svým pozitivním vlivem na náladu a pocit celkového pohody. Tento kratom je dostupný i v příchuti višně (Cherry) a limetky (Fresh Lime).

ESHOP_PURE_GREEN

Kratom Pure Green (od 50 g) Hemps

Skvěle rozpustný nanoprášek v uzavíratelném neprodyšném balení. Garance min. 1 % mitragyninu. Bez hořké příchuti, dostupné s višňovým či limetkovým aromatem.

PROHLÉDNOUT

 

Super Green nabízí unikátní kombinaci stimulačních a relaxačních účinků. Uživatelé zpravidla popisují zvýšení energie a zlepšení nálady, společně s mírnou úlevou od bolesti. Této odrůdy si cení i pro její svou schopnost zlepšit soustředění a mentální výkonnost.

ESHOP_SUPER_GREEN

Kratom Super Green (od 50 g) Hemps

Skvěle rozpustný nanoprášek v uzavíratelném neprodyšném balení. Garance min. 1 % mitragyninu. Bez hořké příchuti.

PROHLÉDNOUT

 

Odrůda Green Maeng Da je známá mírně stimulačním efektem a schopností zvýšit energii. Podle uživatelů může tato odrůda pozitivně ovlivnit náladu a přinést pocit optimismu. Kromě toho poskytuje určitou úlevy od bolesti, avšak s menšími sedativními účinky, než je tomu u červeného kratomu.

ESHOP_MAENG_DA 

Kratom Green Maeng Da (od 50 g) Hemps

Skvěle rozpustný nanoprášek v uzavíratelném neprodyšném balení. Garance min. 1 % mitragyninu. Bez hořké příchuti.

PROHLÉDNOUT

 

 

Červený kratom a jeho účinky

Červený kratom se vyrábí ze starších listů, které mají ze všech druhů nejvyšší obsah 7-hydroxymitragininu. Díky tomu je jeho efekt uklidňující až relaxační. Někteří lidé jej proto užívají při stresu a ke snadnějšímu usínání, řada uživatelů popisuje i jeho silné analgetické účinky. Textura červeného kratomu je zrnitější, vůně je poměrně zemitá.

Odrůda Pure Red se vyznačuje především schopností uvolnit napětí a stres. Řada uživatelů kratomu ji vyhledává i pro její efektivitu v tlumení bolesti. Navíc mnozí uživatelé uvádějí, že jim kratom Pure Red pomáhá lépe usínat a zlepšuje kvalitu spánku.

Kratom Pure Red Hemps 

Kratom Pure Red (od 50 g) Hemps

Skvěle rozpustný nanoprášek v uzavíratelném neprodyšném balení. Garance min. 1 % mitragyninu. Bez hořké příchuti.

PROHLÉDNOUT

 

 

Dávkování kratomu

Dávka kratomu se liší podle problémů, které daný člověk řeší. Průzkum z roku 2019 provedený mezi téměř 3 tisíci uživateli odhalil, že většina z nich užívá na bolest, úzkost a další problémy 1 až 3 gramy denně (v průměru 2,5 g/den) [18].

Pozorovaná průměrná horní prahová dávka – tedy množství kratomu, při kterém ještě nedochází k vedlejším účinkům – je 6,85 gramu. Tvrdí to studie z roku 2022, které se zúčastnilo 129 respondentů [19].

 

Jaké účinky lze při různých dávkách očekávat?

Nízká dávka (1 až 5 gramů kratomu) stimulační účinky a vede k větší bdělosti, menší společenské ostražitosti a k pocitu zvýšené energie. Uživatelé mohou pociťovat mírnou euforii a zlepšení nálady.

Při střední dávce (5 až 8 gramů kratomu) se vedle zlepšení náklady projevují i sedativní a analgetické účinky substance. Uživatelé popisují úlevy od bolesti, uvolnění a pocit celkové pohody.

Vysoká dávka (8 až 15 gramů) se svým efektem podobá účinkům opioidů. Dochází k výrazné úlevě od bolesti k a silnému pocitu klidu (až sedace). Při této dávce se zvyšuje riziko nežádoucích vedlejších účinků – včetně nevolnosti a závratí. Výrazně vzrůstá také riziko vzniku závislosti [20].

Vedle dávky, druhu a odrůdy kratomu (viz výše) celkový účinek ovlivňuje:

  • fyziologie těla – různí jedinci mohou na totožný kratom v totožném množství reagovat odlišně – důvodem je odlišný zdravotní stav, genetika či užívané léky nebo tolerance vůči účinným látkám kratomu,
  • způsob konzumace (např. čaj, kapsle, prášek smíchaný s vodou) může ovlivnit nástup a dobu trvání účinků,

První účinky kratomu je možné pozorovat už několik minut po konzumaci. Dle výše zmíněných faktorů se celková doba působení pohybuje mezi 2 až 5 hodinami [19].

 

Rizika užívání kratomu a vedlejší účinky

Je důležité porozumět tomu, že ačkoliv kratom může některým jedincům přinést úlevu od stresu a zdravotních problémů, jeho účinné látky (mitragynin and 7-hydroxymitragynin) se váží na opioidové receptory. Při dlouhodobém užívání proto vzniká riziko závislosti. Vysazení kratomu se pak projevuje podobnými – i když zpravidla mírnějšími – abstinenčními příznaky jako při přerušení konzumace opiátů. Sem patří:

  • potíže se spánkem,
  • snížený apetit a průjem,
  • horečka, zimnice a svalové křeče,
  • bolesti těla a kloubů,
  • neklid, úzkost a hněv [21, 22].

Doba trvání těchto příznaků trvá 3 až 10 dní. Záleží na délce užívání kratomu a jeho průměrné dávce. Podobně se dle výpovědí uživatelů mohou projevit i vyšší dávky kratomu [19]. 

Zvýšené nebezpečí hrozí při současném užívání kratomu a některých léků. Sem spadají především:

  • opioidy (jejich účinky, včetně těch nežádoucích, může kratom posílit),
  • antidepresiva,
  • medikamenty ovlivňující centrální nervový systém,
  • léky metabolizované játry.

Rizikové je také užívání kratomu v kombinaci s alkoholem, kofeinem a dalšími návykovými látkami. Kratomu by se za všech okolností měly vyhnout těhotné a kojící ženy [23–25].

 

Je prodej kratomu legální?

Prodej kratomu legislativa České republiky nezakazuje. Není možné jej ale prodávat k užívání, ale pouze jako tzv. sběratelský předmět či pro laboratorní účely. 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kratom považuje za potenciální novou potravinu. Pro její schválení a uvedení na trh je ale zapotřebí souhlasu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin či Ministerstva zemědělství.

Ministerstvo zdravotnictví v současnosti zároveň chystá přísnější regulaci prodeje kratomu s cílem ochránit před jeho zneužíváním osoby mladší 18 let. Kratom by tak měl mj. zmizet z automatů a prodej by byl povolen pouze registrovaným subjektům.

V některých evropských zemích (např. na Slovensku) je kratom od roku 2021 zařazený v seznamu omamných a psychotropních látek a jeho distribuce je tedy nezákonná.

 

Pomozte ostatním

Pomohl vám článek? Sdílejte jej na Facebooku a přihlaste se k našemu newsletteru.

  

Zdroje a literatura:

  1. The Potential for Kratom as an Antidepressant and Antipsychotic
  2. Pharmacology of Kratom: An Emerging Botanical Agent With Stimulant, Analgesic and Opioid-Like Effects
  3. DARK Classics in Chemical Neuroscience: Kratom
  4. The medicinal chemistry and neuropharmacology of kratom: A preliminary discussion of a promising medicinal plant and analysis of its potential for abuse
  5. Antinociceptive effect of 7-hydroxymitragynine in mice: Discovery of an orally active opioid analgesic from the Thai medicinal herb Mitragyna speciosa
  6. Kratom—Pharmacology, Clinical Implications, and Outlook: A Comprehensive Review
  7. Evaluation of the rewarding effects of mitragynine and 7-hydroxymitragynine in an intracranial self-stimulation procedure in male and female rats
  8. 7‑Hydroxymitragynine Is an Active Metabolite of Mitragynine and a Key Mediator of Its Analgesic Effects
  9. Pharmacokinetics and pharmacodynamics of mitragynine, the principle alkaloid of Mitragyna speciosa: present knowledge and future directions in perspective of pain
  10. Kratom instrumentalization for severe pain self-treatment resulting in addiction – A case report of acute and chronic subjective effects
  11. A Critical Review of the Neuropharmacological Effects of Kratom: An Insight from the Functional Array of Identified Natural Compounds
  12. Biochemical Benefits, Diagnosis, and Clinical Risks Evaluation of Kratom
  13. Correlations of kratom (Mitragyna speciosa Korth.) use behavior and psychiatric conditions from a cross-sectional survey
  14. A Case Report of Kratom-Induced Psychiatric Decompensation
  15. Kratom as a substitute for opioids: Results from an online survey
  16. Kratom use and mental health: A systematic review
  17. Mitragyna speciosa as a Potential Substitute Therapy in Opioid Dependence: A Case Report
  18. Kratom (Mitragyna speciosa): User demographics, use patterns, and implications for the opioid epidemic
  19. Searching for a Signal: Self-Reported Kratom Dose-Effect Relationships Among a Sample of US Adults With Regular Kratom Use Histories
  20. Understanding Kratom Use: A Guide for Healthcare Providers
  21. Kratom (Mitragyna speciosa) dependence, withdrawal symptoms and craving in regular users
  22. Kratom Dependence and Treatment Options: A Comprehensive Review of the Literature
  23. A Case of Potential Pharmacokinetic Kratom-drug Interactions Resulting in Toxicity and Subsequent Treatment of Kratom Use Disorder With Buprenorphine/Naloxone
  24. Translating Kratom-Drug Interactions: From Bedside to Bench and Back
  25. Kratom Alkaloids: Interactions With Enzymes, Receptors, and Cellular Barriers